Home
 Mission
 Staff
 Older Brother-Older Sister
 Other Programs
 Contact Us
 Links
 Photo Gallery
 Resources


login

    

Nova Generacija - Banja Luka, Bosnia & Herzegovina

...an apolitical, nongovernmental and non-profit association of social workers and other professionals in the field of social work.  Welcome to New Generation's old website! This site is no longer active. Please visit our new website on www.novageneracija.org. Thank you!

Udruženje "Nova Generacija"


Our "Older Brother-Older Sister" program is focused on children living in orphanages and for the last 4 years each youth has had a volunteer who is his or her big sister or big brother (we started this program as an informal group before New Generation became a registered non-profit). Our volunteers are students of social work, psychology, and pedagogy and they are also mentors to kids in the orphanage. They are helping them to learn social skills, helping them with school and other common, everyday problems. The aim of the project is to give hope where hope did not exist before.

2003. godine grupa studenata se, podstaknuta vaznoscu pitanja djece bez roditeljskog staranja i cinjenice da veliki broj djece u domovima ispoljava razlicite psihosocijalno osposobljavanje te uspostavljanje odgovarajucih socijalnih odnosa kao pripreme za samostalan zivot, organizovala i po prvi put sastavila program pod nazivom "Stariji brat, starija sestra". Tada nismo ni sanjali koliki znacaj i uticaj ce ovaj projekat mati na zivote nasih malicana u Djecijem Domu "Rada Vranjesevic" u Banjoj Luci.

Zovem se Biljana. Student sam cetvrte godine socijalnog rada. Ukljucena sam u projekat "Stariji brat-Starija sestra" od 2003. godine. Ovaj projekat se realizuje po principu po kome svaki student ima "svoje dijete" o kome vodi racuna na taj nacin sto sa njim provodi odredjeno vrijeme koje organizuje prema mogucnostima. Trudi se da djetetu pokaze ljepsi dio stvarnosti, uz nastojanje da mu odvuce paznju iz doma, skole i nekih drugih svakodnevnih stvari. Djeca, sa kojima studenti provode vrijeme, su iz doma za djecu bez roditeljskog staranja. Kada ih pogledate prvi put i vidite njihova bezbrizna i nasmijana lica pomislili biste da nema nikakve razlike izmedu njih i ove "druge" i "nase" djece. Ali, ima. Ovoj djeci sudbina nije bila naklonjena. Nije im podarila da odrastaju u svojoj porodici, da osjete roditeljsku, bratsku, sestrinsku ljubav, a zna se da je porodica najvece blago ovog svijeta. Nije im sudbina dala bezbrizno djetinstvo, osmijeh na licu ljubav, jer su ta djeca napustena. I ona to uvijek imaju u vidu, cak i onda kada se trude da to osjecaje napustenosti potisnu pricama o srecnoj porodici, koja je negdje daleko i kojoj ce se oni pridruziti, "samo da malo porastu".


Ucesnik u projektu "Stariji Brat- Starija Sestra".

 

O LEPOTI DRUŽENJA I ODRASTANJA

 Prof. dr Ivan Vidanović

 

            Živeti u sopstvenoj porodici, a posebno imati brata ili sestru, želja je svakog deteta. Međutim, zbog različitih životnih okolnosti, jedan broj dece, za kraće ili duže vreme, mora živeti odvojeno od svojih porodica.

Službe socijalne zaštite štite ugroženu decu tako što im pronalaze »hraniteljsku porodicu« ili ih smeštaju u neki od dečjih domova. Na taj način njima se pruža zdravstvena i socijalna zaštita, kao i mogućnost da rastu i razvijaju se kao sva ostala deca – njihovi vršnjaci.

U domskim uslovima postoje mnoge interesantne i zanimljive aktivnosti. Ipak, često deca požele i druženje sa osobama van doma, posebno sa mladićima i devojkama starijim od njih, koji će im biti ne samo drugovi već i uzori u životu kakvi im često nedostaju.

Dosadašanja iskustva su pokazala da je to moguće ostvariti i da se emotivni život dece u domovima može poboljšati druženjem sa osobama koji dobrovoljno prihvataju da deo svog vremena provode sa decom u različitim aktivnostima.

 

To je širom sveta poznati program »Stariji brat – starija sestra«.

 

* * *

 

U našoj zemlji ovaj program realizuje se već nekoliko godina i u njemu učestvuju deca iz različitih domova i odrasli volonteri, najviše studenti: socijalnog rada, psihologije, medicinine i defektologije.

Pre realizacije programa organizuje se posebna stručna priprema volontera. Nakon pripreme i međusobnog upoznavanja deca sama biraju svog starijeg brata ili sestru sa kojim će provesti najamanje jednu ili dve godine.

Deca sa svojim starijim bratom ili sestrom započinju razLičite načine druženja:

-         odlaze u bioskop, pozorište, na koncerte

-         organizuju zajedničke izlete kao i posete zoološkom vrtu

-         organizuju različite sportske aktivnosti za koje ispolje interesovanje.

-         problemi učenja i uspeha u školi sastavni su deo života i druženja.

 

Ovakav kreativan rad, donosi obostrano zadovoljstvo: deci, jer im obogaćuje životno okruženje i daje nadu da nisu napuštena, dok studenti dobijaju znanje i iskustvo koje im nijedan fakultet ili škola ne mogu dati.

Kao što standardi programa predviđaju, druženje dece sa svojim starijim bratom ili sestrom, formalno, posle nekog vremena - prestaje. Međutim, uspostavljene emotivne veze nikada se ne prekidaju i traju celog života.

Zato se program »Stariji brat – starija sestra« svake godine obnavlja, za novu decu i nove volontere.

 

Jer život se ne vraća, niti se zaustavlja!